Oma tietokone

Opiskelu aikuislinjalla on suureksi osaksi tietokoneella tehtävää etä- ja verkko-opiskelua. Kotikäytössä toimii melkein millainen kone tahansa, mutta koulun sähköisissä kokeissa on mukana oltava oma kannettava tietokone (Windows, Linux, Mac). Koneen ei tarvitse olla uusi tai nopea. Tärkein asia on se, että koneen voi käynnistää USB-muistitikulta. Kokeissa käytettävä Abitti-järjestelmä ladataan muistitikulta, jolloin kaikilla osallistujilla on samanlainen ohjelmisto eikä koneessa olevia tiedostoja pääse käyttämään kokeen aikana.

Koneessa on oltava muistitikulle perinteinen USB-liitin (tai sitten sovitin USB-C liitännästä tavalliseksi USB:ksi).

al_muistitikku

Muistitikku ”tavallisella” USB-A -liitännällä

al_USB_Type_C

Sovitin USB-C -> USB. Alkuperäinen kuva:  commons.wikimedia.org/wiki/File:USB_OTG_Type_C.jpg

Jos olet hankkimassa uutta kannettavaa konetta, sivulla http://www.abitti.fi/fi/ohjeet/tietokoneen-hankinta/ on virallisia ohjeita. Ne ovat aika epämääräisiä, koska mallit muuttuvat niin nopeasti. Yleensä tavallisimmat Windows- tai Mac-koneet toimivat, joskus vähän vanhemmat paremmin kuin aivan uudet mallit. Jotkut tietokoneliikkeet mainostavat erikseen abittitestattuja koneita, ja ainakin myyjän pitäisi tietää yhteensopivuudesta.

Jotkut koneet käynnistyvät muuten oikein Abittiin, mutta koneen jokin laite ei ole yhteensopiva. Se ei aina ole suuri ongelma: jos koneen hiirtä vastaava kosketuslevy ei toimi, siihen voi liittää ulkoisen usb-liitäntäisen hiiren. Jos taas langaton verkko ei toimi, kokeessa koneeseen voi kytkeä verkkokaapelin, mikäli koneessa on verkkoliitin (ethernet-liitin). Jos verkkoliitintäkään ei ole, tarvitaan taas sovitin (usb -> ethernet).

al_ethernet

Langallisen verkon ethernet-liitäntä ja -kaapeli

Kaikkien lisälaitteiden on oltava langallisia, esimerkiksi bluetooth-hiirtä tai kuulokkeita ei saa käyttää. Koulun kurssikokeet voi suorittaa langattomassa verkossa, mutta yo-kokeet vain langallisessa.

Monissa kokeissa tarvitaan kuulokkeita (kielten kuuntelut, tai videot esimerkiksi reaaliaineiden kokeissa).